Omvormers van Solar One

Het kloppend hart van uw installatie, dat is uw omvormer. Aangezien dat dit een onmisbare schakel is in uw installatie is het van belang dat u een goede kwalitatieve, betrouwbare en veilige omvormer kiest. En daarin ook kijkt naar uw schaduwoplossingen en ligging om het hoogst haalbare rendement te behalen. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de zon wordt omgezet in bruikbare energie voor in uw woning.

  Schaduwoplossingen

  Bomen, ligging van uw huis en zo zijn er meerdere factoren wat schaduw kan veroorzaken op uw installatie. Het effect op uw opbrengst moet u niet onderschatten, daarom werken wij o.a. met SolarEdge omvormers en optimizers. Waardoor ieder paneel losstaand opereert en wordt het effect van schaduw verkleind.

   Monitoringsysteem

   Met het ingebouwde monitoringsysteem is het mogelijk om uw PV-installatie te monitoren. Het systeem maakt gebruik van LAN, WIFI of een van de geintegreerde systemen van de Omvormer zelf o.a. SolarEdge, Growatt. Met deze 3 opties genoeg mogelijkheden uw PV-installatie te monitoren.

    Transformatorloos

    De Growatt heeft geen transformator of ventilator waardoor deze geruisloos en duurzaam is. Growatt onderscheid zich met deze technologie en probeert hier het PV-syteem te optimaliseren.

     Growatt Omvormer

     De enkelfase Growatt omvormer is compact gebouwd en is eenvoudig te installeren. Growatt omvormers hebben geen mechanische ventilator of transformator, waardoor ze extreem stil zijn.

     Met de monitoringmodule van Growatt is na installatie betrouwbaar en een leuke toevoeging aan uw zonnepanelen set. Monitor de opbrengst van uw zonnepanelen op uw telefoon, tablet of pc.

     SolarEdge Omvormer

     De 3-fase omvormers van SolarEdge combineert geavanceerde digitale regeltechnieken met een doeltreffende architectuur voor vermogensomzetting om superieure zonne-energie productie en de allerbeste betrouwbaarheid te bereiken.
     De vaste spanningstechnologie zorgt ervoor dat de PV-omvormer altijd werkt met de optimale ingangsspanning, ongeacht het aantal panelen in een string of omgevingscondities.
     Een eigen dataontvanger is geïntegreerd in de omvormer en verzamelt de datagegevens van elk afzonderlijk zonnepaneel. Deze gegevens kunnen via het internet worden verzonden en zijn toegankelijk via het monitoring platform van SolarEdge voor prestatie-analyse en voor het opsporen en oplossen van problemen bij PV-systemen. En verhogen middels optimizers het maximale rendement ongeacht de schaduw val en andere klimaat omstandigheden.

     Omvormer

     Het kloppend hart van uw installatie!

     Hoe werkt een omvormer?

     Onder invloed van de zon wekken zonnepanelen elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Dit is niet dezelfde soort stroom als dat wij gebruiken voor onze elektrische apparaten. Dat is wisselstroom. De taak van de omvormer is het omzetten van de gelijkstroom uit de zonnepanelen in wisselstroom, zodat het daadwerkelijk gebruikt kan worden. Het doel van de omvormer daarbij is dat de zonnepanelen op de maximaal efficiënte spanning werken. Ook wel Maximum Power Point (MPP) Tracking genoemd.

     Welke omvormer heb ik nodig?

     Stap 1: Bepaal het totale vermogen van uw zonnepanelen:

     Dit vermogen wordt ruwweg bepaald door de volgende berekening:

     Aantal zonnepanelen * Wattpiek per paneel * factor voor NL

     Voorbeeld: u heeft 10 zonnepanepelen, elk met een capaciteit van 245 Wattpiek

     Vermogen = 10 * 245 * 0,85 = 2083 Watt.
     Stap 2: Bepaal de ligging van uw huis

     Liggen uw panelen op het zuiden, dan kunt u gemakkelijk de waarde uit het vorige voorbeeld aanhouden. Maar liggen de zonnepanelen op het Zuidwesten, dan produceren de zonnepanelen 10% minder. Het vermogen van de omvormer mag dan ook 10% minder zijn. Zijn er redelijke schaduweffecten dan kunt u de opbrengst ook snel verlagen met een aantal procenten. Zoek vervolgens een omvormer waarvan het maximum vermogen onder dit getal ligt.

     Let op: Aanbieders willen het liefst zo min mogelijk tijd gebruiken om te bepalen welke omvormer u nodig heeft. Zeker indien uw zonnepanelen niet precies op het zuiden liggen of de hellingshoek anders is dan 30-35 graden. Dan is het namelijk verstandig om een kleinere omvormer te nemen. Waarom? Een omvormer heeft namelijk een minimaal voltage hebben om überhaupt te kunnen aanslaan. Een zwaardere omvormer slaat dus later aan en gaat eerder uit.

     Stap 3: heeft u meerdere dakvlakken en hellingshoeken ?

     Indien het antwoord Ja is, dan moet u een omvormer zoeken met meerdere strings en MPP trackers. Per vlak zonnepanelen dient er dan een MPP tracker en string te zijn. Het alternatief is om een extra omvormer op te nemen of te kiezen voor Power Optimizers. De toepassing van deze Power Optimizers is enorm in opkomst.

     Stap 4: wilt u de prestaties van uw zonnepanelen (online) monitoren?

     Sommige omvormers hebben een ethernetaansluiting (IP-verbinding) welke u direct op het internet kan aansluiten welke een verbinding heeft met de portal-site van de fabrikant. Daar kunt u dan uw systeem monitoren. Sommige omvormers hebben deze ethernetaansluiting niet en moet u optioneel een bluetooth-connector kopen die u dan via een bluetooth-verbinding aansluit op uw PC of Tablet. Het bespaart meestal extra kosten indien de omvormer de aansluiting standaard beschikbaar heeft.

     Wat is Maximum Power Point Tracker?

     Een MPP-tracker is een ingang op de omvormer met speciale software voor het optimaliseren van de opbrengst. Het doel van het MPP-trackersysteem is om de output van de serie zonnepanelen te meten en de juiste weerstand te bieden: om zo de energieopbrengst maximaal te maken.

     Een MPP tracker bepaalt het maximale punt van de zonnepanelen om zo de hoogste opbrengst te halen.
     Is er op een andere manier een hoger Maximum Power Point te bereiken? Dan schakelt de omvormer naar dat punt en wordt de opbrengst in dat punt bepaald. Zo wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk verlies van rendement optreed.

     Bij installaties vanaf 12 zonnepanelen wordt vaak gewerkt met twee of meer MPP-trackers. Dit is ook het geval wanneer er schaduw op (een deel) van de zonnepanelen valt, er verschillende zonnepanelen zijn gebruikt en de panelen op afwijkende oriëntatie of helling liggen.

     Ik heb veel verschillende dakoppervlakken, wat nu?

     Micro-omvormers. Er zijn gelukkig ook nog andere oplossingen. De bekendste zijn micro-omvormers. Dit zijn kleine omvormers die achter het zonnepaneel geplaatst worden. Elk omvormertje heeft zijn eigen MPP tracker. De opbrengst per zonnepaneel is dus optimaal. Nadeel is dat de micro-omvormers relatief duur zijn. Voor kleinere systemen (<10 panelen) valt het echter reuze mee. Power optimizers. Voor grotere systemen met veel verschillende dakoppervlakken en/of schaduw zijn power optimizers een goed alternatief. Een power optimizer is een klein kastje met een MPP tracker. Per zonnepaneel wordt een power optimizer geplaatst. Verschil met de micro-omvormers is dat de omvorming van energie (gelijkstroom naar wisselstroom) wel gebeurt in een centrale omvormer. Dit is echter een vrij simpele omvormer omdat deze geen MPP tracker in zich heeft.

     1 of 3 fase?

     De omvormer kan aangesloten worden op 1 of 3 fasen. Wanneer wordt gekozen voor een 1 fase of een 3 fase omvormer? Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

     Hoeveel zonnepanelen worden er geplaatst
     Wat is het vermogen van de hoofdaansluiting
     1. Hoeveel zonnepanelen?
     Het aantal zonnepanelen bepaalt in grote mate de capaciteit van de omvormer. 3 fase omvormers zijn er vanaf 4.000 watt (minimaal 16 zonnepanelen). Onder de 16 zonnepanelen wordt dus altijd een 1 fase omvormer gebruikt.

     2. De hoofdaansuiting
     Een standaard huis in Nederland heeft meestal één van de volgende hoofdaansluitingen:

     1x 35 ampere (meest gebruikt in de periode voor 1990)
     3x 25 ampere
     Anders bv 1x 25 ampere of 1x 40 ampere.
     Zwaardere aansluitingen komen vrijwel nooit voor omdat de transportkosten van de netbeheerder hiervoor aanzienlijk hoger zijn. Heb je een zwaardere aansluiting dan loont het vaak om deze te laten verlichten. Kijk eerst goed of de zware aansluiting echt nodig is en neem contact op met de netbeheerder.

     Grijs gebied
     Het grijze gebied is het gedeelte tussen de 17 en 23 zonnepanelen. Hierbij ben je erg afhankelijk van de hoofdaansluiting. Ik bespreek 2 veel voorkomende mogelijkheden:

     1. 1x 35 ampère
     Heet maximale vermogen wat in Nederland op 1 fase geleverd mag worden is 5000 watt. Het maximaal aantal zonnepanelen is dus +/- 22.

     Let op: een omvormer van 4.600 of 5.000 watt kan niet aangesloten worden op een 3×25 ampere aansluiting. Wanneer je in de toekomst toch naar 3 fasen gaat (bijvoorbeeld om te koken) dan is het aan te raden dit te doen voordat de zonnepanelen geplaatst worden en te kiezen voor een 3 fase omvormer.

     Wanneer je meer zonnepanelen wenst kan je de netbeheerder vragen de aansluiting te laten aanpassen naar 3x 25 ampère. Het transport (capaciteits) tarief blijft hetzelfde. Houdt wel rekening met extra kosten van circa 200 euro voor het bijplaatsen en het aanpassen van de meter.

     2. 3x 25 ampère
     In principe is een 3 fase omvormer de enige mogelijkheid als je meer dan 16 zonnepanelen plaatst. Er worden ook wel eens meerdere kleine omvormers geplaatst maar dit is vaak duurder.

     Waar hangt de keuze van een omvormer vanaf?

     1.Tot 16 (standaard +/- 250Wp) zonnepanelen volstaat een omvormer van maximaal 3600 watt op 1 fase.
     2.Grijs gebied
     3.Vanaf 24 zonnepanelen is een 3 fase omvormer noodzakelijk.

     Kan het kwaad om een omvormer onder te dimensioneren?

     Vaak denken mensen dat het erg is dat een omvormer te klein is in verhouding tot de zonnepanelen. De omvormer bepaalt echter wat er gebeurt en wat het maximale vermogen is. Door de spanning en de stroom aan te passen kan het vermogen van de zonnepanelen dus nooit meer zijn dan het maximale vermogen van de omvormer.

     Oost-west
     Bij een oost-west (of symmetrisch) systeem op een plat dak kunnen we zelfs nog verder onderdimensioneren. De verschillende oriëntaties kunnen nooit tegelijkertijd op vol vermogen draaien omdat de instraling verschillend is. In de ochtend zullen de oostelijk gelegen panelen vol draaien. Dan neem het vermogen af en gaan de westelijk gelegen zonnepanelen vol draaien. De grafiek wordt zo als het ware afgevlakt. Vaak kan tot 80% ondergedimensioneerd worden. Alles natuurlijk afhankelijk van de situatie.

     Wanneer de zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden met een oost en west oriëntatie dan is het zelfs mogelijk nog verder onder te dimensioneren. Hoe ver is afhankelijk van de helling van het dak.

     Waarom wordt een omvormer vaak ondergedimensioneerd?

     Dit heeft een aantal redenen.

     Vermogen zonnepanelen. Het maximale vermogen wat de zonnepanelen halen onder test condities wordt in de praktijk zelden gehaald. Dit komt onder andere door het weer, de temperatuur en de instraling. Zonnepanelen halen op een mooie zomerse dag vaak maar 80-85% van hun maximale vermogen. In de maanden waarop het vermogens relatief laag is, zijn de totaal opbrengsten het hoogst. Het heeft voor deze maanden dus geen zin om een grotere omvormer te kiezen.
     De effectiviteit van de omvormer. De omvormer heeft een bepaalde efficiency curve die meestal oploopt richting zijn maximale rendement. Dit betekent bijvoorbeeld dat de omvormer bij 10% van zijn maximale vermogen een rendement heeft van 90%. Het is dus belangrijk sneller in het hogere rendement te komen. Met een relatief kleine omvormer gebeurt dit sneller.
     Aanschafprijs. Een omvormer met een zwaarder vermogen is duurder (van het zelfde merk) . Een zwaardere omvormer zal enkele keren per jaar ook iets meer vermogen kunnen leveren. Of die kleine extra opbrengst opweegt tegen de extra kosten is de vraag.
     Opstartspanning. In de ochtend wordt de omvormer wakker en gaat hij kijken of het zin heeft energie te gaan produceren. Met name de opstartspanning is hiervoor belangrijk. Kleinere omvormers hebben over het algemeen een lagere opstartspanning.

     Zonnecollectoren